İş

KOBİ’ler finansmana erişimde zorluk yaşıyor

Finansal yönetim eksikliği, işletmelerin güçlük çekmesine ve hatta kapanmasına neden olan sebeplerin başında gelmektedir ve bu eksikliğin %25’i satın alma süreçlerindeki hatalardan kaynaklanmaktadır.  Küçük ve orta ölçekli işletmeler, bilgi eksikliği ve yanlış finansal harita nedeniyle sürdürülebilir büyümeyi yakalayamıyor.

Ekonomik gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülke ekonomisi için vazgeçilmez bir unsur olduğu bilinmektedir. Değerli rollere sahip KOBİ’ler; Ekonomide dinamizm sağlamak, istihdam sağlamak ve yeni iş imkanları yaratmak, esnekliği ve yenilikçiliği teşvik etmek, bölgesel kalkınmayı teşvik etmek ve hızlandırmak, rekabeti korumak ve yabancılaşmayı azaltmak gibi alanlarda gücünü göstermeye devam ediyor. Milli gelire katkı sağlayan KOBİ’lerin finans uzmanları; Doğru bir finansal harita ile karlılık sağlayabileceğinin, iç ve dış pazarlarda iş hacmini artırabileceğinin ve uzun vadeli değer yaratabileceğinin altını çiziyor.

KOBİ’ler için gerçek finansal yönetim nasıl olmalıdır?

Günümüzde, küreselleşme ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, KOBİ’lerin esnekliğinin ve sosyal ve ekonomik değişimlere uyum sağlama yeteneğinin değerinin daha fazla farkına varmakta, rekabet güçlerini ve teknolojik düzeylerini artırmaya yönelik teşvik tedbirlerinin uygulanmasına yük getirmektedirler. Pazarda var olmak ve sürdürülebilir büyüme sağlamak isteyen KOBİ’ler finansman kaynaklarına ya erişemiyor ya da yönetemiyor ve bilinmeyen bir iflasa sürükleniyor.

Uygun finansal yönetimin öneminin vurgulanması Mali Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç: KOBİ’lerin karşılaştığı sorunların başında; ekonomik istikrarsızlık, kontrolsüz büyüme, vade uyumsuzlukları, finansmana erişim ve kullanım güçlükleri ve KOBİ’lerin kendi yapılarından kaynaklanan sorunlardır. KOBİ’lere en değerli tavsiyem, muhasebe ve finansın farklı alanlar olduğunu bilerek hareket etmeleri olacaktır. Maalesef ülkemizdeki işletmeler muhasebeye odaklanmış durumda ve finansın muhasebe ile birebir olduğu illüzyonu ile hareket ediyorlar. Ancak bu iki alan birbirinden farklı olmakla birlikte omuz omuza çalışması gereken diğer iki disiplin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse, muhasebe bitmiş para ve para türevlerindeki tüm işlemleri bir kanuna göre devlete bildiren birim iken finans, gerçekleşmemiş finansal hareketlerle ilgili tahmin ve planlar yaparak işletmenin seyahat rotalarını çizen birimdir. şimdi oldu/gerçekleşti ve böylece karlılığı artırmayı hedefliyor. Kısacası muhasebe işletmenin geçmişiyle, finans ise geleceğiyle ilgilenir.İşletmenizin geleceğine yönelik adımları olası senaryolara göre önceden planlamak ve düzenli olarak planlananlar ile gerçekleşenleri karşılaştırarak hareket etmek, işletmeye uzun vadede karlılık ve verimlilik artışı olarak geri dönecektir.

Analizler sonucunda karşımıza çıkan rakamların aslında işletmeye anlatacakları var. Rakamların bizim için ne anlama geldiğini doğru yorumlayarak gerekli önlemleri almak, olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olmamızı ve kârlılığımızı artırmamızı kesinlikle sağlayacaktır. İşletmeler finanse etmek için gerekli değeri verdiğinde, sürdürülebilir büyümek çok daha kolay olacaktır. Tüm işletmelerin bu bilince ulaşmasını ve finansal verilerini dikkate alarak hareket etmesini öneriyorum.’ Sözlerini yerleştirdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gulsehirajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu